Når det skal være fest, og jeg skal bake en kake, så har jeg et sikkerstikk: min gluten- og laktosefrie sjokoladekake. Jeg kaller den Sjok(k)oladekake fordi den kommer som et sjokk. Den er nydelig og mektig, så skjær små stykka. Den ene personen som kanskje klarer to stykker, kan godt få et stykke til.. 😉 I parentes finnes en oppskrift for de som ikke trenger så stor porsjon. Den er testet og funnet stor nok til to. Med dagens nøyaktige vekter skal det ikke være en stor utfordring.
Sett ovnen på 160 grader, og kok opp halvannen til to liter vann – gjerne i vannkoker. Dette skal brukes når kaken skal i vannbad. Kaken skal ikke heve på noen måte, så all røring er forsiktig!
- (0,6) 5 dl sukker
- (1/4) 2 dl vann
- (47) 375 g laktosefritt smør
- (81) 650 g kokesjokolade
- (1) 8 store egg
- (1/4) 2 dl sukker
(Det som står i (parantes) er en bitteliten kake; tilpasset kun ett egg)
Hell vann og sukker i en kasserolle og kok opp. La koke i 5 minutter og sett til avkjøling. Konsistensen skal være sirupsaktig. (Sirup)
Smelt smøret forsiktig i en kasserolle. Pass på at det ikke blir brunt! Knekk opp sjokoladen og la den smelte i smøret. Rør forsiktig sammen til sjokoladen er helt smeltet. (Sjokoladesmør)
I en stor bolle: Rør sammen egg og sukker – forsiktig. Sukkeret skal vare rørt ut (på en måte smeltet inn) i eggene, men det skal ikke piskes, kun røres. Bruk håndholdt visp og vær forsiktig.
Bland sirupen i sjokoladesmøret og rør godt. Hell sjokoladesmørsirupen forsiktig over de sammenrørte eggene, og rør forsiktig til alt er godt blandet.
Kle (en liten) tre brødformer eller en større form (ca 25×35 cm) med bakepapir. Brødformene gjør det enkelt å skjære avlange stykker, mens i den store forma vil det være enkelere å skjære firkanter. Man får selvfølgelig til å skjære firkanter fra kaker sterkt i brødform også…
Hell røren forsiktig over i formene og sett dem i den dype ovnspanna. Sett ovnspanna i ovnen og hell det kokende vannet i ovnspanna rundt formene. Pass på at du ikke får vann på kakene.
Kaken skal stå i ovnen i 30-35 minutter. Den skal være stødig, men litt bevegelig når den tas ut av ovnen. Kaken avkjøles på benken før den settes kaldt i minst 4 timer. Den skal være kald helt gjennom. Så lenge den oppbevares kaldt, kan den ut fra erfaring stå i minst en måned, kanskje lengre – hvis ingen spiser den opp før den tid. Den kan også fryses.
Kaken deles med varm kniv, pyntes med friske bær og oppskåret frukt med et dryss av melis over til slutt. Nytes!
